AFGÖK (Akademik Faaliyetlere Gönüllü Öğrenci Katılımı)


YENİ DUYURU




ESKİ DUYURULAR




2024 Yaz Döneminde Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dallarının gönüllü öğrenci kabul edecekleri bilimsel faaliyetler ve faaliyete kabul edilecek öğrenci sayısı aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

 Bu faaliyette yer almak isteyen öğrencilerimizin, 10 Mayıs 2024 Cuma Günü 16:00’ya kadar ilgilendikleri faaliyet/ler ile ilgili olarak Öğrenci İşleri Bürosuna başvurmaları, ONAM FORMU’nu okuyup imza attıktan sonra 1. ve 2. tercihlerini ve tercih ettikleri tarih aralıklarını ilgili listelere kaydetmeleri gerekmektedir. 













NOT: Klinik Gözlem Faaliyetlerine katılacak öğrencilerin, Öğrenci İşleri Birimine başvurduklarında, ilgili kliniklerin iş akışını korumak üzere,  aşağıda bir örneği olan  Bilgilendirilmiş Onam Metnini okuyup imzalamaları gerekmektedir.









ÖNEMLİ NOT: 22. Mersin Pediatri Günleri için gönüllü "görevli öğrenci" kabulu tamamlanmıştır. Bununla birlikte, bu toplantıya "izleyici" olarak katılmak isteyen TÜM DÖNEMLERDEN öğrenciler (Dönem 1-6), ilgi duydukları oturumlara katılabilecektir.

Toplantı Programı İçeriği İçin Adres: https://mersinpediatri.org/program.pdf












DUYURU

2023 Yaz Döneminde Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dallarının gönüllü öğrenci kabul edecekleri bilimsel faaliyetler ve faaliyete kabul edilecek öğrenci sayısı aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

Bu faaliyette yer almak isteyen öğrencilerimiz, 26 Mayıs 2023 Cuma 17.00’ye kadar ilgilendikleri faaliyet/ler ile ilgili olarak Öğrenci İşleri Bürosuna başvurup, Ad Soyad, Telefon, Dönem, 1. ve 2. tercihlerini ve tercih ettikleri tarih aralıklarını bildirebilirler.   











ARŞİV






Dahiliye Anabilim Dalının çağrısına, tüm sınıflardan öğrencilerimiz, aşağıdaki programı takip ederek katılabilirler:




AKADEMİK FAALİYETLERE GÖNÜLLÜ ÖĞRENCİ KATILIMI (AFGÖK) KOMİSYONU

Komisyon Üyeleri:

                                    Prof. Dr. Zeliha Kurtoğlu Olgunus (Temel Tıp Bilimleri Temsilcisi)

                                    Prof. Dr. Derya Ümit Talas (Cerrahi Bilimler Temsilcisi)

                                    Prof. Dr. Serap Demir (Dahili Tıp Bilimleri Temsilcisi )


AFGÖK FAALİYETLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

AFGÖK Faaliyetlerinin Genel Amacı; öğrencilerin istekli olmaları halinde ilgi duydukları akademik alanları daha yakından tanıyabilmeleri için, ilgili birimlerin işleyişini bozmayacak şekilde, akademik faaliyetlere katılımlarını sağlamak, sayıları artan öğrencilerin öğretim üyeleri ile bilgi ve deneyim alışverişi yapabilmesini kolaylaştıran köprüler kurarak, bu etkileşimin bir kültür haline getirilmesine katkı sağlamaktır.

Süreç; koşulları uygun olduğunda, uygun gördüğü sayıda öğrenciyi davet eden öğretim üyesinin, davete kendi isteği ile katılan öğrencilerle buluşturulması şeklinde planlanmıştır. Bu uygulama ile; öğrenci açısından not, yoklama alma gibi herhangi bir zorlama olmaksızın ve karşılıklı gönüllülük esasına dayalı olmak üzere, davet eden anabilim dalı açısından, ilgili birimin işleyişini bozmayan, ilgili birime ek yük getirmeyen, ilgili birimin kurallarının geçerli olduğu bir sosyal mutabakatla, davet eden öğretim üyesinin belirlediği tarih aralığında mesleki ve akademik deneyimin aktarımı için uygun ortam oluşturulması şeklindedir.

 

AFGÖK faaliyetleri 4 ana başlıkta sürdürülmektedir:

 1.      Klinik/Laboratuvar Gözlem Faaliyetlerine Katılım (KOD: AF-KLG)

Amaçlar:

1. Gönüllü preklinik dönem öğrencilerin klinik birimleri tanımasını, hasta muayenesi, yatan hasta takibi gibi kliniğe özgü kavramlarla tanışmasını sağlamak,

2. Servis- poliklinik- laboratuvar ve radyodiagnostik ilişkisini gözlemleme ortamı oluşturmak ve “Sağlık sisteminde profesyonellik ve hekim” kavramı hakkında, eğitim programının en başından itibaren kısa süreli de olsa doğrudan gözlemde bulunma fırsatı yaratmak,

3. Eğitim programımızda ilk üç yıl içinde yer alan anatomi, histo-patoloji, farmakoloji, biyokimya, mikrobiyoloji, fizyoloji, biyofizik, deontoloji, genetik vs. bilgilerin hekimlik mesleği içindeki uygulama alanlarını kliniklerde somut olarak gözlemlemeleri için ortam sağlamak. Böylece öğrencinin, temel bilimlere özgü dersler için, erişkin tipi öğrenmenin en temel özelliği olan “bunu neden öğreniyorum?” sorusuna, sağlıklı bir öngörü oluşturmasına zemin hazırlamak

Koordinasyon için iş akışı:

1-      Dönem 1,2,3’ün eğitim döneminin bitiş tarihinden 1-2 ay önce tüm öğretim üyelerine Davet Formu (Ek-8. Davet Formu) gönderilerek, temmuz ve ağustos aylarında klinik gözlem için öğrenci kabul etmeleri halinde hangi sınıftan en fazla kaç öğrenciyi, ne kadar süre ile davet edebilecekleri sorgulanır.

2-      Tüm davetler tablo halinde ilgili dönem öğrencilerinin panolarında, AFGÖK Web sayfasında (https://www.mersin.edu.tr/akademik/tip-fakultesi/ogrenci/afgok-akademik-faaliyetlere-gonullu-ogrenci-katilimi)  ve öğrenci temsilcileri aracılığıyla (Whatsapp grubundan) ilan edilir ve 1. ve 2. tercihleri ile kendilerine uygun tarih aralıklarını Öğrenci İşleri Bürosuna bildirmeleri istenir.

3-      Öğrenci talepleri her bir öğrencinin mutlaka en az bir faaliyette yer alabileceği şekilde AFGÖK Koordinatörlüğü tarafından listelere yerleştirilir. (Bir faaliyette istenilenden fazla talep olması halinde talepte bulunan öğrencilerle birebir görüşme yapılır, gerekirse kura çekilir)

4-      Gönüllü öğrenci dağılım listeleri, boş davetlerle birlikte temsilci aracılığıyla(whatsapp gruplarından) ve öğrenci panolarından öğrencilerle paylaşılır,  düzeltmeler, yeni talepler veya ikinci bir faaliyete katılım talepleri için AFGÖK koordinatörlüğüne başvuru yapılabileceği duyurulur.

5-      Yeni taleplerle son şeklini alan listelerdeki gönüllü öğrencilerin isim listeleri ve klinik gözlem tarihlerini belirten resmi yazılar, dekanlığın onayı ile, ilgili anabilim dalına ve daveti yapan öğretim üyesine yazılı olarak bildirilir.

6- Faaliyet süresince, davet eden anabilim dalının öğrencinin çalışma alanı için belirlediği kurallar ve takvim geçerlidir.

 

2.      Deneysel/ Klinik Araştırmalara Katılım (KOD: AF-ARŞ)

Amaç: Gönüllü tıp öğrencisinin; bilim üretme sürecini bilimsel bir çalışmanın aşamalarını yakından gözlemleyerek veya çalışmaya aktif biçimde dâhil olarak çözümleyebilmesi, akademik kariyer planları içinde bilim insanı olarak yer alma seçeneğini değerlendirebilmesi için ortam oluşturmak

Koordinasyon için iş akışı:

1- Eğitim- öğretim yılının güz döneminde ve bahar döneminde olmak üzere 2 kez Davet Formu eşliğinde resmi bir yazı ile tüm öğretim üyelerine hatırlatma yapılır. Bu davet formu ile, Anabilim dalında yürütülmekte olan herhangi bir araştırmada Dönem 1-6 öğrencilerinden gözlemci ya da görevli katılmak isteyen öğrenciler için ya da doğrudan öğrenciler tarafından planlanabilecek araştırma konuları için, öğrenci kabul etmeleri halinde hangi sınıftan en fazla kaç öğrenciyi davet edebilecekleri, çalışmanın başlığı, kapsamı ve öğrencinin çalışmadaki pozisyonu (gözlemci, görevli, anketör vs.) sorgulanır.

2-      Davetler, yıl boyunca, temsilciler aracılığıyla ve AFGÖK WEB sayfasından ilan edilir ve çalışmada yer alacak öğrencilerin AFGÖK koordinatörlüğüne başvurması duyurulur.

3-      Gerekirse öğrenci ile ön görüşmeyi yapan Koordinatör, öğrencinin ilgili öğretim üyesi ile görüşmesini koordine eder. Başvurunun fazla olması halinde, başvuru sırası dikkate alınır ve daha çok sayıda öğrenci için fırsat yaratmak amacıyla, daha önce herhangi bir araştırma faaliyetinde görev almamış olan öğrenciler öncelenir.

4-Öğretim üyesine, çalışmaya katılım ile ilgili uygun protokolü öğrenci ile birlikte oluşturması önerilir.

5- Faaliyet süresince, davet eden anabilim dalının öğrencinin çalışma alanı için belirlediği kurallar ve takvim geçerlidir.

 

3.      Kongre, Kurs ve Sempozyum vs. Toplantılara Katılım  (KOD: AF-TPL)

Amaç: Gönüllü öğrencinin ilgi duyduğu bilim dalında düzenlenen kongre, kurs ve sempozyumda bulunarak profesyonel bilgi paylaşım ortamını tanımasının sağlanması

Koordinasyon için iş akışı:

1-      Eğitim- öğretim yılı boyunca MEU Tıp Fakültesi anabilim dalları tarafından düzenlenen ve dekanlığa ulaşan kongre, kurs ve sempozyum duyuruları AFGÖK’e de bildirilir. AFGÖK, bu faaliyetlerin sorumlusu olan öğretim üyeleri ile görüşerek Davet Formu  eşliğinde ya da doğrudan AFGÖK koordinatörüne ulaşır.

2- Yılda iki kez dekanlık tarafından  öğretim üyelerine gönderilen davet formu ile anabilim dalının yıl boyunca gerçekleştireceği bilimsel faaliyetlerine öğrenci katılımının AFGÖK tarafında koordine edilebileceği hatırlatılır.

2-      Davet eden öğretim üyelerinden, Dönem 1-6 öğrencilerinden gözlemci ya da görevli olarak faaliyete katılmak isteyen öğrenci kabul etmeleri halinde hangi sınıftan, en fazla kaç öğrenciyi davet edebilecekleri, faaliyetin ana başlığı ve öğrencinin faaliyetteki pozisyonu (gözlemci, görevli) sorgulanır.

3-      Davetler yıl boyunca ilgili dönem bilgisiyle birlikte dönem temsilcileri aracılığıyla ve AFGÖK WEB sayfasından ilan edilir ve çalışmada yer alacak öğrencilerin AFGÖK koordinatörlüğüne başvurması duyurulur.

4-      Gerekli durumlarda öğrenci ile ön görüşmeyi yapan Koordinatör, öğrencinin faaliyetten sorumlu öğretim üyesi ile görüşmesini koordine eder. Başvurunun fazla olması halinde, başvuru sırası dikkate alınır ve daha çok sayıda öğrenci için fırsat yaratmak amacıyla, daha önce herhangi bir araştırma faaliyetinde görev almamış olan öğrenciler öncelenir.

5- Öğrenciyle rutin ders programını aksatmayacak şekilde faaliyete katılabileceği bilgisi paylaşılır.

 

4.      Klinik Dönem Öğrencileri İçin Staj İçi Preklinik Konu Gözden Geçirme Faaliyetleri (KOD: AF-PKL)

Amaç: Gönüllü klinik dönem (Dönem 3-6) öğrencilerinin, anatomi gibi preklinik döneme ait olup stajı bütünleyen konuları laboratuvar ortamında gözden geçirebilmesi için ortam sağlanması.

Koordinasyon için iş akışı:

1-      Klinik bilim dallarının öğretim üyelerinden ya da öğrencilerden talep gelmesi halinde, staj eğitimi sırasında öğrencilerin ihtiyaç duyduğu temel bilim dalı laboratuvar çalışma konusu sorgulanır.

2-      Tespit edilen konu başlıkları AFGÖK koordinatörlüğü tarafından ilgili Temel Bilim anabilim dalı başkanlığı ile paylaşılır ve uygun bulunması halinde gönüllü öğrenci kabul edebilecekleri bir program ve takvim, ilgili Klinik anabilim dalı ile işbirliği halinde oluşturulur.

Temel Bilimlerin ilgili anabilim dalı başkanlığının belirlediği program (takvim, yer ve kapsam) ilgili Klinik anabilim dalı tarafından, staj gruplarına duyurulur.

3-Faaliyet süresince, davet eden anabilim dalının öğrencinin çalışma alanı için belirlediği kurallar ve takvim geçerlidir.


AKADEMİK BİRİMLER VE ÖĞRETİM ÜYELERİ İÇİN FAALİYETLERE ÖĞRENCİ DAVET ETME FORMU


  •   GENEL
    •   İletişim