Laboratuvar Olanakları

Genel Bilgiler (Fiziki Olanaklar, Laboratuvar ve Derslik Sayıları vb.)

Anabilim Dalımız bünyesinde Patch-Clamp ve Uyarılmış Potansiyel Laboratuvarı, Elektromanyetik Alan ve Biyomekanik Laboratuvarı, Hayvan Davranış Laboratuvarı ve Elektrobiyofizik Laboratuvarı olmak üzere toplam 4 adet araştırma laboratuvarı, 1 adet Öğrenci Laboratuvarı ve 1 adet Deney Hayvanları Laboratuvarı olmak üzere toplam 6 adet laboratuvar bulunmaktadır. Laboratuvarlarımız, eğitim-öğretim faaliyetlerinin yanında bilimsel araştırma ve proje çalışmaları için de kullanılmaktadır. Laboratuvarlarımızda;

  • Elektrobiyofizik kayıt sistemiyle insan ve deney hayvanlarında; elektromiyografi (EMG), elektroensefalografi (EEG), elektrookülografi (EOG), elektrokardiyografi (EKG), sinir uyarılması ve iletim hızlarının ölçümleri, kas kontraksiyonları, arteriyal ve venöz basınçlar kayıtlanabilmektedir.
  • Kemik biyomekanik test cihazıyla kemiğin gerilme ve sıkışma performansları ölçülebilmektedir.
  • Kas biyomekanik test cihazıyla kas dinamiği ile ilgili parametreler ölçülebilmektedir.
  • Yumuşak doku biyomekanik test cihazıyla tendon, deri gibi dokuların gerilme performansları kayıtlanabilmektedir.
  • Mikroelektrot kayıt sistemiyle tek hücre düzeyinde biyoelektriksel olaylar incelenebilmektedir.
  • Patch-clamp sistemiyle iyon kanal akımlarının kaydı ve analizi yapılabilmektedir.
  • Manyetik alan düzeneğiyle sürekli maruz kaldığımız elektrik ve manyetik alanların biyolojik sistem üzerine etkileri araştırılabilmektedir.
  • Elektriksel biyoempedans (impedans kardiyografi veya TEB: Torasik Elektriksel Biyoempedans) sistemiyle vücut empedansı ölçülerek kalp-dolaşım sistemine ait hemodinamik parametreler saptanabilmektedir.


Biyofizik Anabilim Dalı Laboratuvarlarındaki Araç-Gereç Ve Cihazların Listesi

1.      MP100 ve MP160 Biopac Kayıt ve Analiz Sistemleri: Bu cihaz ile EMG, EEG, EKG, EOG, sinir iletimi ve iletim hızı vb. elektrobiyofizik kayıtlar ve kas kasılmaları, arteriyal ve venöz basınç vb. biyomekanik kayıtlar yapılır.

            STM100 Stimulatör

            UIM100 A Analog Kanallar

            CTA 200 Transducer Modulu

            Genel Amaçlı Amplifikatör

            EEG

            EOG

            ERG

            EMG

            EKG     

2.      Hücre İçi Kayıt Sistemleri: Tek bir hücrenin biyoelektriksel aktivitesini kayıt ve analizi, hücre membranında bulunan iyon kanallarının elektriksel özellikleri, aktivatör–inhibitör araştırmaları vb. çalışmalar için kullanılır.

                Mikroelektrot Sistemi: Sinir ve kas hücrelerinin dinlenim membran potansiyellerini, aksiyon potansiyellerini, sinaptik potansiyelleri vb. elektrobiyofiziksel parametrelerin, ilaçların veya başka kimyasalların bu parametrelere etkilerini incelemek amacıyla kullanılır.

                        Mikroelektrot Sistemi Düzeneği

                        Stereo Zoom Mikroskop

                        Stimulus İsolatör

                        İntracelluler Amplifier

                        Solüsyon Ünitesi

                        Soğuk Işık Kaynağı

                        Puller

                        Heating Circulatör

                Patch Clamp Sistemi: Elektrobiyofiziksel bir ölçüm yöntemidir. Mikroelektrot aracılığı ile hücre membran potansiyeli istenilen bir değere kenetlenerek membrandan geçen iyonik akım değişimi veya akım kenetlenerek hücre membran potansiyel değişimi kaydedilir. Bu teknikle tüm hücreden ve/veya tek bir iyon kanalından kayıt alınabilir.

                        Patch Clamp Sistemi Düzeneği

                        Dijidata 1322A Dijitizer

                        Multi Clamp 700B

                        Invert Mikroskop

                        Otomatik Mikromanipülatör

                        Sutter Instrument

                        Mikrotom

3.      Biyomekanik Ölçüm Sistemleri: Biyolojik dokuların biyomekanik özelliklerini, kuvvet karşısındaki davranışını incelemeyi sağlayan, bu amaçla; kemik gibi sert ve/veya deri, tendon gibi yumuşak dokuların dayanabildikleri maksimum kuvvet, uğradıkları maksimum deformasyon, sertlik, depoladıkları enerji, maksimum stres, strain, esneklik katsayısı ve dayanıklılık parametrelerinin ve kas gibi kasılabilir dokuların kasılma kuvvetini, kasılma-gevşeme hızını, ritmini vb. kayıtlanmasını, ölçülmesini ve analizini sağlayan sistemlerdir.

                Kemik Biyomekanik Sistemi

                        Germe Test Cihazı

                Yumuşak Doku Biyomekanik Sistemi

                        Germe Test Cihazı (Tendon, Deri Vb. Dokular İçin)

                Kas Biyomekanik Sistemi

                        Banyo Kontrolor

                        Sıcaklık Kontrolor

                        Hız Uzunluk Kontrolor

                        Kuvvet Transducer Sistemi         

4.      Manyetik Alan Uygulama Sistemleri: Biyolojik dokulara manyetik alanın etkilerinin incelenmesi amacıyla pulslu veya sürekli manyetik alan üretebilen sistemlerdir. Helmholtz bobin çiftiyle 0-1000 Hz frekans, 0-10 mT genlik ve 0-2500 µs dalga süresi aralıklarında üniform PMA üretebilir.

                        Pulslu Elektromanyetik Alan Sistemi

                        Sinüzoidal Elektromanyetik Alan Sistemi

5.      BK Precision 2522B Osiloskop (2 Kanallı): Genlik ve zaman ayarı yapılarak ekran üzerindeki sinyalin karakteristiği ortaya konur.

6.      Kenwood CS-6010 Osiloskop (4 Kanallı): Genlik ve zaman ayarı yapılarak ekran üzerindeki sinyalin karakteristiği ortaya konur.

7.      Stimülatör: Çalışılacak materyal üzerine elektriksel uyarı vermeye yarar. Uygulanacak sinyalin genlik ve frekansı değerleri ayarlanabilir.

8.      ISO 150-A Stimulus Isolated Power Supply: Polarizasyonu, genliği ve frekansı ayarlanabilen kare pulslar üretmek için kullanılır.

9.      Preamplifikatör: Ölçüm sırasında gelen sinyalin biyoelektrik ölçü ve gözlem aracında görülebilmesi için kullanılır. Sinyalin kaç kat amplifiye edileceği ayarlanabilir.

10.  GPG-8018 Fonksiyon Jeneratörü: Kare, üçgen, sinüzoidal gibi farklı dalga türlerinde uyarılar üretebilen bir sinyal kaynağıdır.

11.  MY64-6000 Serisi Dijital Multimetre: Ölçümünü yapacağımız büyüklüğün mod ayarı yapılarak ilgili elektrot düzeneğinin kullanılması ile akım, voltaj, sıcaklık ve direnç değerleri ölçülür.

12.  ITT Multimetre: Ölçümünü yapacağımız büyüklüğün mod ayarı yapılarak ilgili elektrot düzeneğinin kullanılması ile akım, voltaj ve direnç değerleri ölçülür.

13.  Spektrostar Nano ELISA Cihazı: Bir numune içindeki antijen-antikor reaksiyonlarını, peptit, protein, antikor ve hormonların konsantrasyonlarını, kesin miktarlarını belirlemek için kullanılır.

14.  Daihan Homojenizatör: Birbiri içinde çözünmeyen maddelerin küçük parçacıklara ayrıştırılarak birbiri içinde homojen olarak dağılmasını sağlar.

15.  Onilab Santrifüj Cihazı: Yüksek hızda dönme işlemiyle karışımdaki maddelerin birbirinden ayrılması sağlanır. Bu işlem ile karışım içerisindeki maddelerden daha yüksek kütleli olanlar kabın daha alt kısımlarında toplanırlar.

16.  Weightlab Instruments Vibratom: Titreşim frekansı ayarlanarak biyolojik dokulardan ince kesitler alınır.

17.  Lead Fluid Peristaltik Pompa: Çeşitli sıvıların yer değiştirmesi için kullanılan bir pompadır. Hangi hızda ne kadar sıvının yer değiştireceği ayarlandıktan sonra banyo sıvılarının belli bir hızla ortamdan uzaklaştırılması ve ortama temiz solüsyon teminini sağlar.

18.  Thermo Scientific Incubator: Besiyelerine ekilmiş mikroorganizmaların üreyebilmeleri için gerekli olan optimum sıcaklık, nem, karbondioksit, oksijen vb. değerlerin ayarlanarak sabit tutulmasını sağlar.

19.  May Aktif-Pasif Kaçınma Sistemi: Hayvanların öğrenme, hafıza vb. niteliklerini ve davranışlarını gözlemlemeyi sağlayan bir sistemdir.

20.  Miprolab Distile Su Cihazı: Musluk suyunun, deneysel çalışmalarda kullanılması gereken solüsyonların hazırlanması için iyonlardan ve mikroorganizmalardan arındırarak distile (saf) suya dönüştürülmesini sağlar.

           

DİĞER CİHAZ VE SİSTEMLER

~     Power Supply

~     Valve Kontrol VC 6 Kanallı

~     Manyetik Karıştırıcı

~     Ph Metre

~     Dijital Kumpas

~     Perfüzyon Pompası

~     Tartı

~     Organ Banyosu

~     Termal Plantar Test Cihazı

~     Kuyruk Basınç Sistemi

           - Restrainer

            - Tail Cuff

            - Heating

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çiftlikköy Kampüsü Biyofizik AD. - MERSİN
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 361 06 84-9 / 29017
  • Birim Sekreterlik e-mail: biyofizik@mersin.edu.tr