Slide background
Mersin Üniversitesi

Ders Bilgileri

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ
Kodu Dönemi Teori Uygulama Ulusal Kredisi AKTS Kredisi
Saat / Hafta
OR108 Bahar 2 1 3 4
Ön Koşulu Olan Ders( ler ) Yok
Dili tr
Türü Zorunlu
Seviyesi Ön Lisans
Öğretim Elemanı( ları ) Öğr. Gör. M. Bahadır AKKUŞOĞLU, Öğr. Gör. Serdar GÖKTEPE
Öğretim Sistemi Yüz Yüze
Önerilen Hususlar Yok
Staj Durumu Yok
Amacı Dersin amacı gerekli temel bitkileri vermek ve uygulamalı olarak otsu bitki taksonlarını tanıtmaktır
İçeriği Organların Tanıtımı, isimlendirme, flora, Türkiye'nin fitocoğrafik özellikleri,Türkiye'nin vejetasyon tipleri, herbaryum, otsu bitkilerin genel özellikleri, familyalar için anahtar, familyaların botanik özellikleri, cinslerin botanik özellikleri, türlerin botanik özellikleri, havyanlar için besleyici olan bazı otsu bitkiler, 1 Arazi uygulaması

Dersin Öğrenim Çıktıları

# Öğrenim Çıktıları
1 Bitkilerin genel özelliklerini öğrenir.
2 İsimlendirme, flora, flora bölgeleri ve vejatasyon tiplerini öğrenir.
3 Bazı familyaların önemli özelliklerini öğrenir.
4 Tür, türaltı ve türüstü kategorileri bilmek.
5 Türkiye'deki bazı otsu bitkilerini tanımak.
6 Poaceae, Aracaceae, Liliaceae, Amaryllıdaceae, Orchidaceae, Urticaceae, Polygonaceae, Caryophyllaceae familyalarına ait cins ve türlerin özelliklerini bilmek.
7 Ranunculaceae, Papaveraceae, Berberidaceae, Rosaceae, Fabaceae, Geraniaceae, Euphorbiaceae, Malvaceae familyalarına ait cins ve türlerin özelliklerini bilmek.
8 Violaceae, Apiaceae, Ericaceae, Brassicaceae, Primulaceae, Plumbaginaceae, Convovulaceae, Verbenaceae familyalarına ait cins ve türlerin özelliklerini bilmek.

Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği

# Konular Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1 Tür, Türaltı Kategorileri, Alttür, Varyete, Türüstü Kategorileri Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
2 Cins, Familya, Botanikte İsimlendirme, Kültivar, Klon, İlkörnek (Typus) Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
3 Türkiye'nin Flora Bölgeleri, Endemik ve Relikt Bitkiler Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
4 Türkiye'nin Başlıca Vejetasyon Tipleri. Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
5 Familya Tayin Anahtarları. Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
6 Poaceae, Aracaceae, Liliaceae, Amaryllıdaceae familyalarına ait cins ve türlerin özellikleri Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
7 Orchidaceae, Urticaceae, Polygonaceae, Caryophyllaceae familyalarına ait cins ve türlerin özellikleri Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
8 Ranunculaceae, Papaveraceae, Berberidaceae, Rosaceae familyalarına ait cins ve türlerin özellikleri Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
9 Fabaceae, Geraniaceae, Euphorbiaceae, Malvaceae familyalarına ait cins ve türlerin özellikleri. Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
10 Violaceae, Apiaceae, Ericaceae, Brassicaceae familyalarına ait cins ve türlerin özellikleri Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
11 Primulaceae, Plumbaginaceae, Convovulaceae, Verbenaceae familyalarına ait cins ve türlerin özellikleri Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
12 Plantaginaceae, Boraginaceae, Lamiaceae, Solanaceae familyalarına ait cins ve türlerin özellikleri Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
13 Scrophulariaceae, Rubiaceae, Valerianaceae familyalarına ait cins ve türlerin özellikleri Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
14 Dipsacaceae, Campanulaceae, Asteraceae familyalarına ait cins ve türlerin özellikleri Ön Hazırlık: Yaltırık ve Efe, (1989). ?Otsu Bitkiler Sistematiği? Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)
15
16 Son Sınav

Resources

# Malzeme / Kaynak Adı Kaynak Hakkında Bilgi Referans / Önerilen Kaynak
1 Davis, P.H. 1965-1986. Flora of Turkey and The East Aegean Islands,Vol.1-10, at the University press, Edinburg.
2 Yaltırık, F., Efe, A., 1989. Otsu Bitkiler Sistematiği, İ.Ü. Yayın No:3568, F.B.E. Yayın No: 3, İstanbul.

Ölçme ve Değerlendirme Sistemi

# Ağırlık Çalışma Türü Çalışma Adı
1 0.4 1 1. Ara Sınav
2 0.6 5 Son Sınav

Dersin Öğrenim Çıktıları ve Program Yeterlilikleri ile İlişkileri

# Öğrenim Çıktıları Program Çıktıları Ölçme ve Değerlendirme
1 Bitkilerin genel özelliklerini öğrenir. 4͵8͵9͵15 1͵2
2 İsimlendirme, flora, flora bölgeleri ve vejatasyon tiplerini öğrenir. 4͵9͵10͵15 1͵2
3 Bazı familyaların önemli özelliklerini öğrenir. 4͵9͵15 1͵2
4 Tür, türaltı ve türüstü kategorileri bilmek. 9͵14͵15 1͵2
5 Türkiye'deki bazı otsu bitkilerini tanımak. 4͵8͵9͵15 1͵2
6 Poaceae, Aracaceae, Liliaceae, Amaryllıdaceae, Orchidaceae, Urticaceae, Polygonaceae, Caryophyllaceae familyalarına ait cins ve türlerin özelliklerini bilmek. 4͵9͵15 1͵2
7 Ranunculaceae, Papaveraceae, Berberidaceae, Rosaceae, Fabaceae, Geraniaceae, Euphorbiaceae, Malvaceae familyalarına ait cins ve türlerin özelliklerini bilmek. 4͵9͵15 1͵2
8 Violaceae, Apiaceae, Ericaceae, Brassicaceae, Primulaceae, Plumbaginaceae, Convovulaceae, Verbenaceae familyalarına ait cins ve türlerin özelliklerini bilmek. 4͵9͵14͵15 1͵2

Not: Ölçme ve Değerlendirme sütununda belirtilen sayılar, bir üstte bulunan Ölçme ve Değerlerndirme Sistemi başlıklı tabloda belirtilen çalışmaları işaret etmektedir.

İş Yükü Detayları

# Etkinlik Adet Süre (Saat) İş Yükü
0 Ders Süresi 14 3 42
1 Sınıf Dışı Ders Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
2 Sunum ve Seminer Hazırlama 0 0 0
3 İnternette tarama, kütüphane ve arşiv çalışması 0 0 0
4 Belge/Bilgi listeleri oluşturma 0 0 0
5 Atölye 0 0 0
6 Ara Sınav için Hazırlık 1 2 2
7 Ara Sınav 1 1 1
8 Kısa Sınav 0 0 0
9 Ödev 1 7 7
10 Ara Proje 0 0 0
11 Ara Uygulama 0 0 0
12 Son Proje 1 13 13
13 Son Uygulama 0 0 0
14 Son Sınav için Hazırlık 1 6 6
15 Son Sınav 1 1 1
100