Sosyoloji Bölümü

HAKKIMIZDA
Sosyoloji Bölümü 1993-1994 akademik yılında Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. Kurulduğu günden bu yana lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim veren Sosyoloji Bölümü'nden mezun olan öğrencilerin çoğu Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı liselerde öğretmen olarak çalışmaktadır. Ayrıca, piyasa odaklı araştırma şirketleri, özel sektörde halkla ilişkiler, sivil toplum kuruluşları, belediyeler insan kaynakları, bankalar ve kamu sektöründe Devlet Planlama Teşkilatı, Aile ve Sosyal Politkalar Bakanlığı, Adalet bakanlığı gibi kurumlar sosyolog istihdam etmektedir. Sosyoloji Bölümü kurulduğu yıldan bu yana, 2547 sayılı Y.Ö.K (Yükseköğretim Kurulu) yasasının kendisine verdiği "bilimsel-mesleki-teknik konularda araştırma yapmak, araştırma sonuçlarını yayınlamak ve bu yolla Mersin'in ve Türkiye'nin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak" görevini, elindeki tüm olanakları rasyonel ve verimli bir şekilde kullanarak yerine getirmeye çalışmaktadır.
Bölümümüzde 4 profesör, 3 doçent, 3 Dr. araştrıma görevlisi ve 1 tane de doktorasını sürdüren araştırma görevlisi mevcuttur.
Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerine yön verebilecek temel ilke ve yaklaşımları belirlemek, Sosyoloji Bölümü tarafından bölümün bilimsel, pedagojik, kültürel ve entelektüel temelleri için gerekli görülmektedir. Bilimsel araştırma yapmak, bilgi üretmek ve araştırmaları sözlü ve/veya yazılı olarak yayınlamak, toplumu, içinde yaşadığı kenti ve sosyal çevreyi bilgilendirmek, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu sosyologları bilimsel ve çağdaş bir eğitimle yetiştirmek Sosyoloji Bölümü'nün başlıca amaçları arasında yer almaktadır. Sosyoloji Bölümü, öğrencilerini eleştirel duyarlılığa sahip, hem yerel hem de küresel gelişmelerin farkında olan ve çeşitli mesleklerde kariyer yapabilecek bireyler olarak hazırlamayı amaçlamaktadır.
Bölümün sosyoloji kavramını nasıl algıladığını ve yukarıdaki amaçlara ulaşmak için sosyolojinin bir iş olarak ne olduğunu tanımlamak gerekirse:
Sosyoloji, insan gruplarını ve sosyal davranışları objektif, bilimsel, sistematik ve eleştirel bir şekilde inceleyen ve analiz eden bir disiplindir. Temel konusu toplum ve toplumla ilişkili olgu ve olaylardır. Toplumumuzun nasıl ve neden işlediğini, sosyal kurumların bireysel yaşamlar üzerindeki etkilerini ve bireyler ile toplum arasındaki sosyal etkileşimin zorluklarını anlamak için araçlar sağlar. Değer, norm, kural ve insan davranışı olarak adlandırılan kültürel normlar tarafından düzenlenen tüm etkileşimler ve ilişkiler, sosyal yapı olarak adlandırılan nispeten istikrarlı ve düzenli bir insan (ve grup) ilişkileri sistemi oluşturur. Sosyoloji, toplumsal yapıya ve onunla ilgili değişim ve gelişim süreçlerine büyük önem verir. Sosyoloji yapıyı iki düzeyde inceler; (makro) sosyal yapı, toplum ve (mikro) gruplar, eylemlilik.
Sosyologlar, insanların sosyal yaşamlarını, faaliyetlerini, davranışlarını, etkileşimlerini, süreçlerini ve organizasyonlarını daha büyük sosyal, politik ve ekonomik güçler bağlamında inceler, analiz eder ve raporlar. Bu güçlerin farklı bireyleri ve grupları nasıl oluşturduğunu, etkilediğini ve değiştirdiğini, örgütlerin ve kurumların insanların yaşamlarını nasıl etkilediğini ve gruplar, örgütler, kurumlar ve uluslar arasındaki etkileşimleri incelerler. Sosyal, dini, siyasi, ekonomik, iş dünyası ve medya kuruluşlarındaki faaliyetleri incelerler. Sosyologlar araştırmacı ve entelektüel olmalıdır.
Sosyologlar toplumun, insanların, sosyal grupların ve kurumların sorunlarını araştırırlar. Toplumla ilgili her şeyi yorumlarlar. Sosyologlar araştırma yaparken ekonomi, finans, demografi, sağlık, eğitim, suç, kültür, çevre, tarım gibi farklı konularda çeşitli kaynaklardan elde edilen verilerden yararlanırlar. Bu veriler hükümetler, sosyal bilim akademisyenleri ve çeşitli disiplinlerden öğrenciler tarafından toplanır ve kullanıma sunulur. Sosyologlar, farklı amaçlar için görüşme, anket ve saha çalışması gibi farklı araştırma yöntemleriyle orijinal veriler üretebilir, toplumla ilgili mevcut teorileri test edebilir veya yenilerini oluşturabilir, bulguları açıklayabilir ve raporlayabilir, hükümete, iş örgütlerine, sosyal gruplara ve belediyelere sosyal politika konusunda danışmanlık yapabilir ve son olarak okullarda felsefe grubu ünitelerini öğretebilir.