İngiliz Dilbilimi Pr.(İngilizce)

Mersin Üniversitesi’nin ilk bölümlerinden biri olan  İngiliz Dilbilimi Bölümü  ilk olarak İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü adıyla eğitim-öğretime başlamıştır.  Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde eğitim öğretime başlayan bölüm, diğer üniversitelerin aynı addaki bölümleri gibi, kuruluş aşamasında edebiyat ve kültür çalışmalarına dayalı bir program yürütürken, akademik kadrosundaki hızlı gelişme ve değişmeye bağlı olarak 1999-2000 akademik yılından başlayarak, %100 İngilizce olarak Dilbilim programı yürütmeye başlamıştır. 26 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararname neticesinde Fen Edebiyat Fakültesinin kapatılmasının ardından, İngiliz Dilbilimi programı 2022 yılından itibaren İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi bünyesinde eğitim-öğretimi faaliyetlerine devam etmiş ve 2024 yılından itibaren de bölüm adı, program adıyla uyumlu olarak, İngiliz Dilbilimi Bölümü olarak değişmiştir.

       Lisans programını başarıyla tamamlayan mezunlara İngiliz Dilbilimi alanında lisans diploması verilir. Lisans programı için adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından o yıl için öngörülen yeterli dil puanını almış olması gerekir. Lisans programı hazırlık sınıfı için, her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Hazırlık muafiyet sınavına giren öğrencilerden başarılı olanlar hazırlık programındaki derslerden muaf olurlar. Ayrıca, YÖK tarafından tanınan dil sınavlarından birinden denklik tablosunca öngörülen puanı almış olmak hazırlık muafiyeti için yeterlidir.

    Programın amacı, Türkçe ve İngilizce başta olmak üzere, doğal dillerdeki dilsel yapıları dilbilimin tüm alt alanları çerçevesinde eşzamanlı ve artzamanlı olarak çözümleyebilme yetisine sahip; ayrıca dilbilim bilgisini disiplinlerarası çalışma alanlarında kullanabilen ve dil öğretim ortamlarında özgün ve eleştirel yaklaşımlar ortaya koyabilen öğrenciler yetiştirmektir. Temel amaç, akademik güdülenmesi yüksek, alana ilişkin gelişmeleri takip eden, edindiği bilgiyi sorgulayabilen ve bilişim araçlarını etkin biçimde kullanarak bilgi üretebilen; hem İngilizceyi doğru ve akıcı biçimde kullanabilen hem de bu dilde, bilimsel yöntemleri kullanarak dilbilim alanında özgün çalışmalar ortaya koyabilen, sonuç olarak dilbilime hem Türkçe hem de evrensel bağlamda katkı sağlayabilen bireyler yetiştirmektir.

     Bu program mezunları, dilbilim bilgisi gerektiren tüm alanlarda çalışabilmektedir. Konuşma bozuklukları tedavisinden, adli tıp uygulamalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede istihdam edilebilirler. Anadili – yabancı dil eğitim-öğretim malzemeleri ve programları geliştirmede ve uygulamada, her türlü dil öğretim programının düzenlenmesinde, anadili-yabancı dil öğretmenleri yetiştirmede, sözlük ve ders kitabı yazımında uzman kişiler olarak görev alabilir, danışmanlık hizmeti verebilirler. Doğal dil işlemleme yazılımlarının geliştirilmesinde ve uygulanmasında görev alabilirler. Kurumların koşullarını yerine getirmek şartıyla, lisansüstü eğitimleri sırasında üniversitelerin ilgili bölümlerinde Araştırma Görevlisi kadrosunda ve yüksek lisans mezuniyeti sonrasında Öğretim Görevlisi kadrosunda çalışabilmektedirler. Ayrıca, müfredat derslerine ek olarak formasyon derslerinden başarılı olarak  öğretmenlik sertifikası almış olanlar, KPSS'den gereken puanı almaları durumunda MEB tarafından İngilizce öğretmeni olarak atanmaktadır. Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve KPDS sınavlarından geçerli not almaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü ve doktora programlarında öğrenim görebilirler.

    Bölümümüzde 2 Profesör Doktor, 1 Doçent Doktor, 1 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Araştırma Görevlisi ve 2 Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 7 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Ana kütüphanede hızla gelişen bir dilbilim bölümüne ek olarak, bölümün kendine ait bir kaynak kütüphanesi vardır. Sekiz dönemlik bölüm programı dilbilimin temel alanlarını kapsayan geniş kapsamlı dilbilim dersleri sunar. TÜBİTAK ve DPT tarafından desteklenen yaklaşık 50 milyon sözcüklük Türkçe Ulusal Dil Derlemi oluşturma projesi bölüm öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımıyla tamamlanmıştır.

    Bölümümüz öğrencileri lisans ve lisansüstü düzeyde, Farabi Öğrenci Değişim Programı kapsamında yurtiçinde anlaşmalı üniversitelerin Dilbilim Bölümlerine, yurtdışında ise Erasmus Öğrenci Hareketliliği kapsamında Avrupa'daki anlaşmalı üniversitelerin ilgili bölümlerine giderek eğitim alabilmektedirler. Ayrıca bölümümüzün 2002 yılından beri akademik ve sosyal etkinlikler açısından oldukça faal bir Dilbilim öğrenci topluluğu da bulunmaktadır. 

  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Adres:
    Mersin Üniversitesi İndan ve Toplum Bilimleri Fakültesi İngiliz Dilbilimi Bölümü Çiftlikköy Kampüsü Yenişehir 33343 Mersin Türkiye
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 +90 324 3610001 / 14844
  • Birim Sekreterlik Faks:
    +90 +90 324 361 00 46
  • Birim Sekreterlik e-mail: ingilizdili@mersin.edu.tr